27 de febrer de 2013

COL·LABORACIÓ, REVESTIMENTS MURALS

alt

'Tots hi pintem' és un projecte d'educació i via pública de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, amb la col·laboració dels centres educatius de la vila i de l'escola municipal d'art Arsenal. El primer mur, al carrer Joan Maragall, el començaran a pintar avui, dimecres 27 de febrer, els alumnes de l'Intermunicipal

 

Aquest 2013 molts racons de Sant Sadurní s'ompliran de vida i de color. I és que entre 550 i 600 infants i joves de la vila prendran part en un nou projecte educatiu i d'embelliment de la ciutat, que sota el títol 'Tots hi pintem' han posat en marxa els serveis d'educació i de via pública de l'Ajuntament, amb la col·laboració dels centres educatius de la vila i de l'Escola municipal d'Art Arsenal, que coordinarà el projecte. En total, 450m2 de murs de la vila que es pintaran seguint un fil argumental: l'adaptació de contes clàssics a entorns i motius sadurninencs.
Un projecte que no es farà esperar, ja que avui ja es posa en marxa amb la pintura del primer mur de la vila, ubicat al carrer Joan Maragall. Els alumnes de 1r d'ESO de l'escola Intermunicipal seran els encarregats de pintar el mural que ja fa temps que treballen a les aules.

alt

Un projecte transversal i de valors
Aquest dimarts al matí la sala de plens de l'Ajuntament ha acollit la presentació del projecte, en què hi han pres part Susanna Mèrida, regidora de via pública; Cristina de la Cruz, regidora d’educació; Albert Abella, director de l’Escola municipal d’Art Arsenal; Fina Raventos, com a cap d'estudis i Jordi Gibert com a professor d'Arsenal i coordinador del projecte; I els representants d'alguns dels centres que hi participen, Teresa Solé, professora de l'escola La Pau; Josep Maria Esteve com a director i Elena Garcia com a professora de l'escola Jacint Verdaguer; i Aura Gumà, professora de l'Intermunicipal.

Es tracta d'un projecte de gran envergadura, que té un doble objectiu: des de la vessant educativa, i més enllà dels ensenyaments plàstics en art mural que els joves puguin adquirir, es tracta d'animar-los a participar en una activitat transversal, de treball en equip i on tots se sentin inclosos i percebin la ciutat com a seva; i des de la perspectiva de via pública, el projecte servirà per recuperar parets i murs de la vila que estan en mal estat, que seran sanejats pel servei de via pública i es deixaran a punt per pintar-los. En algunes zones s'aprofitarà per fer una intervenció integral i es dignificarà zones de la vila que ara estan força deteriorades. Com ha comentat la regidora de via pública, Susanna Mèrida, 'es va iniciar d'una forma molt pràctica, per acabar amb les guixades i la sensació que el poble no està prou net i és una forma innovadora d'educar en el civisme i treballar una forma d'art urbà'. Cristina de la Cruz, regidora d'educació, ha afegit: 'els alumnes pinten però també adquireixen el valor de fer-s'ho seu' per la qual cosa 'creiem que són uns diners que revertiran en Sant Sadurní tan a nivell estètic com a nivell d'ensenyament'. I és que tots han coincidit que la cultura i l'art són valors en què cal invertir.

alt


La iniciativa té un pressupost aproximat d'uns 12.600 euros, que seran subvencionats pel PUOSC en concepte de manteniment de la ciutat, i que inclou material i monitoratge, ja que hi haurà un monitor de l'Escola Arsenal per cada deu alumnes, a banda dels professors de cada centre.

alt
Jordi Gibert, durant la presentació, és el professor responsable de l'equip de monitors, i és el coordinador del programa Per emportar.

Tal i com han explicat des d'Arsenal, els nens i joves treballen els contes a les escoles i fan dibuixos, els quals es seleccionen per elaborar el mural que es digitalitza donant-li un sentit global. La nit abans de pintar el mur els professionals d'Arsenal, que ja tenen experiència en pintura mural però que no han participat mai en un projecte d'aquestes dimensions, projecten el dibuix al mur per tal de dibuixar-lo i que l'endemà els alumnes puguin començar a treballar-hi.
Hi participen sis escoles de la vila amb alumnes des de 5è de primària fins a 4t d'ESO. S'estrenarà aquesta setmana l'Intermunicipal, que celebra les seves jornades culturals; el mes d'abril serà el torn de La Pau, que pintarà els murs de l'entorn de l'escola: la Jacint Verdaguer, en dos grups, pintarà els murs del pàrquing del centre i del parc de l'Avernó. Els alumnes d'El Carme treballaran el mes de juny a les parets de l'espai del costat de la Biblioteca entre el carrer Sant Pere i Hospital; i els alumnes del Sant Josep encara han de determinar l'espai on actuaran.


L'escola treballa des de fa 5 anys en el projecte formatiu anomenat 'Per emportar', que contracta com a monitors per als seus treballs alumnes i ex-alumnes de l'escola. 'Tots hi pintem' és un dels reptes més grans en aquests cinc anys, ja que afecta tota la població de Sant Sadurní, a nivell familiar, social, participatiu i de paisatge urbà.

 

Intervencions murals

Els alumnes de la La Pau pinten el mur de la seva escola


 

Aquest matí de dilluns 22 d’abril uns 100 alumnes de 5è i 6è de l’escola La Pau acabaran de pintar el mur que dóna la benvinguda al centre, que ja van començar a pintar divendres passat.

Alumnes de la Pau

Es tracta d’un altre dels murs que s’ha decidit pintar dins el projecte ’Tots hi pintem’ i que donaran vida i color a espais de la vila per mitjà de la pintura mural. El fil conductor de totes les pintures són els contes tradicionals catalans ambientats a Sant Sadurní, en aquesta ocasió el conte escollit és El Patufet.

Alumnes de la Pau

Els petitons de l’escola, els de P3, van sortir a veure com els seus companys grans pintaven el mur que comparteixen i les regidores de via pública i educacíó, Susanna Mèrida i Cristina de la Cruz, també van voler acompanyar els joves pintors.

 

Els alumnes de la Jacint Verdaguer pinten el mur del Parc de Lavernó


 

PArc del Laverno

 

Entre dilluns 8 i dimarts 9 d’abril els alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’escola Jacint Verdaguer han pintat el mur ubicat al Parc de Lavernó, el segon dels murs de Sant Sadurní que es s’han convertit en un mural dins el projecte ’Tots hi pintem’, gràcies al qual molts racons de la vila s’ompliran de vida i de color .

Uns 120 joves han passat pel mur per plasmar-hi la feina que han fet a l’escola en els darrers mesos. Prèviament, el servei de via pública de Sant Sadurní hi ha dut a terme la tasca de preparar el mur i desembrossar la zona, que estava força deteriorada.

Alumnes del Jacint Verdaguer

La regidora de via pública, Susanna Mèrida, comentavaque es tracta d’una excel·lent forma de sanejar certes zones de la vila, mentre que la professora de plàstica de l’Escola Jacint Verdaguer, Helena Garcia, comentava que és una pràctica educativa boníssima per als alumnes.

Responsables del projecte

Mural acabat

 

 

Els alumnes de l’Inter comencen a pintar el mur del carrer Joan Maragall


 

Aquest dimecres 27 de febrer, a dos quarts d’una del migdia, els alumnes de 1r d’ESO de l’Intermunicipal, que estan celebrant les seves Jornades Culturals, han començat a pintar el mur del carrer Joan Maragall.

 

{vimeo}69653278[/vimeo]
 

Alumnes de 2n i 4t d’ESO d’El Carme pinten un mur de l’aparcament d’El Centre 

Trenta-vuit alumnes de 2n i 4t d’ESO de l’Escola El Carme han pintat un dels murs de l’aparcament d’El Centre, en una de les accions del ‘’Tots hi pintem’. L’altre mur del pàrquing el pintaran alumnes de l’escola Jacint Verdaguer aquest mes de juny.

En aquesta ocasió el conte escollit per donar vida i color a un racó més de la vila és La Caputxeta Vermella, seguint el fil conductor d’adaptar a cada mur un conte clàssic a l’entorn de les vinyes sadurninenques.

Alumna pintant

El regidor de via pública, Josep Maria Ribas, i la tècnica d’educació, Olga Morència, han acompanyat els joves pintors, que en tot moment estan assessorats pels monitors de l’Escola Arsenal i el coordinador del projecte, Jordi Gibert.

[vimeo}69653282{/vimeo}