Hans Erwin Leicht

23 al 27 juny 2008
De 10 a 14 h

Durada: 20h
Preu: 115€

Objectius

Conèixer el Mokume Gane com a tècnica que permet l'amalgama de metalls i el seu aliatge, amb la finalitat d'aconseguir un material homogeni ric en colors i textures.
Realitzar, com a mínim, una peça a partir d'un bloc de metall amalgamat.

El terme japonès Mokume Gane significa figuradament “matrimoni entre metalls.” Es tracta d'una antiga tècnica japonesa que consisteix en aliar metalls sense necessitat soldadura. Els orfebres els japonesos aplicaven aquesta procediment en la decoració de les espases que havien d'empunyar els guerrers samurais.

La invenció del Mokume Gane data del segle XVII i s'atribueix a, Debei Shoami, un famós orfebre de la prefectura d'Akita. Ell fou el primer en crear aliatges de metalls laminats que eren fosos per calor i pressió.

Els treballs realitzats amb aquesta tècnica presenten resultats molts espectaculars. El Mokume Gane reporta efectes cromàtics molt rics i qualitats de textura realment originals.

Un dels referents en la difusió d'aquesta tècnica a Europa ha estat Hans Erwing Leicht. Leicht és un joier format a Pforzheim, amb una dilatada trajectòria com artista del metall i amb un reconegut prestigi internacional. Ha estat professor visitant en un gran nombre d'escoles de joieria i des de l'EA Massana ha publicat el llibre “Joies en 3 tècniques”, en què es fa referència a la tècnica del Mokume Gane.

* Joies, Schmuck, Jewels. 60. Hans Leicht (2001) Terrassa, Arts Gràfiques Elecè

Mokume-Gane https://www.arsenal.cat/ Ferran Bohé
Copyright © 2023 EMA Arsenal