Degoteig

La mostra que estarà oberta fins el 5 de juny reflexiona sobre el procés creatiu.

Per primera vegada l’Associació de Ceramistes de Catalunya (ACC) ha obert les portes de la seva sala d’exposicions a treballs d’alumnes de ceràmica. Les dues primeres escoles que han estat convidades a exposar als baixos del número 7 del carrer Doctor Dou de Barcelona, han sigut l’EMA Arsenal i l’Escola d’Art del Treball.

Arsenal ha presentat una instal·lació que porta per títol “Degoteig” i que ha estat realitzada pels estudiants de darrer curs del Grau Superior en Ceràmica Artística.  Després que Montserrat Llanas –cap d’àrea de ceràmica d’Arsenal- plantegés com a treball de taller una intervenció a l’espai de tema lliure, els alumnes van elaborar una sèrie de projectes entre els quals va sortir escollit el de Joan Muñoz.

La proposta de Muñoz reflexiona sobre el procés creatiu, bo i centrant-se sobretot, en la fase de brain storming o generació d’idees. Per materialitzar aquesta fase tan important en tot procés de creació, s’han fabricat prop d’un centenar de cons de porcellana suspesos del sostre, simbolitzant així el degotall d’idees, de pensaments i de sensacions que sorgeixen en la part inicial de tota creació. La instal·lació també integra una sèrie de peces trencades –fetes amb el mateix material i format- que queden espargides pel terra de la sala. Aquesta “catifa” de peces trencades vol significar aquelles idees que es desestimen i no s’aprofiten durant el desenvolupament d’un projecte.

“Degoteig” és una instal·lació de notable complexitat quant a la construcció, l’assecat i la cuita de les peces. Cadascuns dels cons ha estat fabricat amb porcellana i paper. El fet de barrejar paper amb la pasta de porcellana tendra, ha confegit una textura particular a les peces i n’ha alleugerit el pes. Pel fet que la porcellana es deforma molt ràpidament, en el procés de construcció s’han utilitzat patrons de tela i matrius per poder enrotllar la tela amb la porcellana. Una altra de les dificultats tècniques que presenta aquesta instal·lació és el fet que ha calgut assecar i coure cada peça en posició vertical, per la qual cosa s’han hagut de crear un peus expressos per sostenir-les abans i durant la cuita a alta temperatura.

Horaris:

Inauguració, dijous 14 a les 19.30h
Visites de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30h i de 17.00 a 20.30h

Arsenal inaugura “Degoteig”, una instal·lació ceràmica a la seu de l’ACC https://www.arsenal.cat/ Ferran Bohé
Copyright © 2023 EMA Arsenal